Categorieën
weetjes

2. Online winkelen in Bulgarije en koeriersdiensten

Ook in Bulgarije kun je online aankopen doen. Het gaat vaak wel een beetje anders dan in Nederland of België; hier is het normaal om aan de koerier te betalen of, bijvoorbeeld bij de bouwmarkten, spullen vooraf online te bestellen en bericht te krijgen wanneer de bestelling klaarstaat om opgehaald te worden. Uiteindelijk werkt het net zo goed alleen duurt het vaak iets langer. Zijn wij gewend de volgende werkdag je bestelling aan huis geleverd te krijgen, en vaak nog gratis ook, hier duurt dat meestal minimaal een dag of 4 en zijn de kosten voor vervoer voor rekening van de klant. Onlangs kocht ik een apparaat bij een webshop die 7 Leva verzendkosten in rekening bracht bovenop de geadverteerde prijs. Daar bovenop bleken dan ook nog eens de kosten van de koerier te komen. Helaas zijn dit soort trucs hier schering en inslag. Je moet dus oppassen en de leveringsvoorwaarden goed doorlezen om vervelende verrassingen te voorkomen.

Er zijn hoofdzakelijk 2 koeriersbedrijven actief door heel Bulgarije: Ekont en Speedy. Je gaat naar een van hun kantoren bij jou in de buurt, je maakt een account aan op basis van je telefoonnummer en vanaf dat moment kun je bestellingen thuisgeleverd krijgen of ophalen op een van hun kantoren. Omgekeerd kun je ook pakketten laten ophalen of verzenden vanaf hun kantoor naar iemand anders. Je kunt afspreken dat er betaald wordt aan de koerier etc. Een snelle, uitgebreide service tegen redelijke prijzen.

Voor het accepteren van een levering moet je het geleverde inspecteren voordat je tekent voor ontvangst. Veel mensen doen dat dan ook en gaan uitgebreid in het Ekont kantoor hun nieuwe speeltje uitproberen voordat ze al dan niet besluiten de zending in ontvangst te nemen.

Dat uitproberen, of demonstreren dat iets werkt, is hier heel gewoon. Koop je een boormachine dan zal de verkoper het ding in het stopcontact steken om te laten zien dat hij werkt. Garantie krijg je wel, vaak moet je daar een formulier voor invullen, en meestal houd het in dat als iets kapot is, het gerepareerd zal worden. Je aankoopbedrag terugkrijgen of een apparaat omruilen voor een andere is hier erg moeilijk voor elkaar te krijgen.

Dan is er ook nog een koeriersdienst die pakketjes van buitenlandse postorderbedrijven verstuurt naar Bulgarije, of een pakket van Bulgarije naar iemand in het buitenland. Gabieli.com is de koeriersdienst die bijvoorbeeld veel gebruikt wordt om aankopen op Amazon.de te doen.

Als je op Amazon.de aangeeft dat er geleverd moet worden in Bulgarije vallen vaak veel leveranciers af of zijn de verzendkosten astronomisch. Gabieli heeft een adres in Duitsland wat je als leveringsadres kunt gebruiken. Zij vervoeren je pakket verder naar Plovdiv in Bulgarije en van daaruit versturen ze het met Ekont naar jou of een kantoor van Ekont bij jou in de buurt. Je betaalt voor hun diensten aan Ekont. Op de website kun je de kosten berekenen. Op de website kun je ook zien welke landen ze bedienen. (Nederland staat er niet bij)

Categorieën
weetjes

1. Over electra

Het Nederlandse electriciteitsnetwerk is een van de meest betrouwbare in Europa, zo niet in de Wereld. In Bulgarije kan dat een beetje anders zijn. Ik zie vaker op social media de klacht dat de electriciteit is uitgevallen, soms voor heel even, soms voor een dag en in extreme gevallen voor meerdere dagen. Waarschijnlijk verklaart dat de vele verkooppunten van generatoren. Iedere bouwmarkt heeft ze op voorraad.

Inmiddels heb ik zelf ook ervaring met de (on)betrouwbaarheid van de electriciteitsvoorziening: Onlangs zaten we een hele dag zonder stroom. De buurvrouw liet weten dat het blijkbaar was aangekondigd, maar waar weet ik niet en bovendien zou ik het waarschijnlijk niet begrepen of over het hoofd gezien hebben. Voor ons was het dus tamelijk onverwacht. Nou kun je bepaalde maatregelen nemen om het ongemak of de eventuele schade te beperken, door de vriezer dicht te houden en de koelkast zo min mogelijk te openen. Warm water kun je natuurlijk ook op de gas-kookplaat maken, of in de winter met een keteltje op de kachel.

Spanningsdips komen dagelijks voor in ons dorp. Soms maar een keer op een dag soms meerdere keren achter elkaar. Vervelend dat je internet uitvalt of het werk op je computer verloren gaat. Voor dat soort kleine dipjes kun je een UPS aanschaffen, een Uninterrupted Power Supply. Dit is een apparaat waar je zaken op aan kunt sluiten waarvan het vervelend is als de spanning even uitvalt, zoals de desktop computer en het internet modem of een alarmsysteem. Het apparaat zorgt ervoor dat de electriciteitsvoorziening van aangesloten apparatuur zonder dips doorgaat als de spanning uitvalt. Het bevat een of meerdere accu’s en kan met beperkt vermogen de electriciteit continue houden. Ik heb na een paar keer een computercrash zo’n apparaat aangeschaft bij Amazon.de. Het fijne is dat ook het internet niet uitvalt en bovendien beschermt het ook tegen spanningspieken, iets wat ook schijnt voor te kunnen komen.

Een ander weetje over electra is vaak het gebrek aan aarding. Waren we in Nederland gewend dat ieder stopcontact een aardraad heeft (randaarde), hier is dat vaak niet het geval. In mijn huis is geen aarde aanwezig en de aansluiting voor de randaarde in de stopcontacten is doorverbonden met de nulleiding van de electra. Een aardlekschakelaar is daardoor zinloos. Wel iets om in gedachten te houden. Ons huis is gebouwd in 1950, en alle originele electra is met katoenen isolatie omgeven. Vervangen is niet eenvoudig want de bedrading loopt hier niet in een buis. Het is op de muur bevestigd waarna er overheen is gestuct. De enige manier om het te vervangen is dus het stucwerk openbreken. Wat ook opvalt is de plaatsing van schakelaars en stopcontacten op m.i. vaak onlogische plaatsen. Lichtschakelaars zitten niet vlak naast een deur, maar zo’n 30 centimeter vande deurpost. Stopcontacten zitten soms midden op de muur. Bovendien, maar dat komt misschien doordat ons huis meer dan 70 jaar oud is, zijn stopcontacten schaars. In onze huiskamer waren er van origine maar twee en de slaapkamers hebben doorgaans maar één stopcontact.

stopcontact 60cm boven de vloer.
Een lichtschakelaar zo’n 30 centimeter van de deurpost.

De electriciteitsmeter hangt bij ons onder de groepenkast buiten bij de voordeur. Het is dus voor een kwaadwillende heel eenvoudig om de electra van het huis uit te schakelen. Een eventueel alarmsysteem of camera’s die op het lichtnet zijn aangesloten zou dus ook uitgezet kunnen worden. Ook in dat opzicht is een UPS het overwegen waard.

Iedere maand komt iemand de meter aflezen met een apparaatje. Helaas moet je bij ons huis eerst een hek door om bij de voordeur te komen. Dat hek zit doorgaans op slot zodat er alleen afgelezen kan worden als er iemand thuis is. Bij de meeste huizen in het dorp zit de electriciteitsmeter in een kast die aan een staander van de bovengrondse leidingen hangt. Die kunnen dus altijd afgelezen worden. Het is een digitale meter met twee telwerken: Eén voor overdag en één voor het nachttarief (van 23:00 tot 07:00)