3. Oogsttijd

Het is eind september, de zomer is ten einde en de herfst begint zich langzaam in al zijn pracht te ontvouwen. De bossen kleuren van groen naar geel, oranje en rood. Eikeltjes tikken continu op de grond en spinnen leveren noeste arbeid in grote getalen.

Spinnenwebben op de heuvel in de ochtenddauw.

Op 1 oktober begint hier het jachtseizoen maar wat voor veel dorpelingen veel belangrijker is, is de druivenoogst. Vrijwel ieder huis heeft druivenranken staan, de een hoofdzakelijk als zonwering boven of langs het terras, anderen nemen het veel serieuzer en hebben stellages aan de rand van hun land om de ranken aan op te binden en weer anderen hebben van hun land een heuse wijngaard gemaakt.

Druiven hangen aan een stellage.
De tuinafscheiding kun je ongestraft een stukje buiten je erfgrens uitbreiden om druiven te kweken.
Sommigen nemen de druivenkweek serieus.
Een enkeling heeft zelfs een heuse wijngaard.

Hier en daar zijn de druiven al geoogst. De supermarkten en bouwmarkten spelen handig in op deze seizoensarbeid en adverteren met allerhande apparatuur voor de wijnbereiding. Ook op de wekelijkse markt worden benodigdheden voor de wijnbereiding verhandeld en bovendien kun je er distilleerketels kopen. Van origine zijn het vooral de zigeuners die de kunst van het koperslagen beoefenen en die de ketels te koop aanbieden.

Vergistingsvaten op de wekelijkse markt in Sevlievo.
Distilleerketels worden te koop aangeboden op de rommel- en kledingmarkt in Sevlievo.

Mocht je zelf geen tuin hebben of geen zin hebben in de zorg voor en oogst van druiven, dan is er een heel handige service: Er is deze tijd van het jaar een markt van druivenhandelaren die ter plekke de aangekochte druiven voor je persen en het sap in je meegebrachte vat pompen!

Druiven voor wijnbereiding op de druivenmarkt in Sevlievo. (er vliegt een wesp door het beeld)
Druivenhandelaar met pers en pomp om direct druivensap te maken.

Onlangs kreeg ik een Colafles met zelfgemaakte wijn van een vriend. Het was een mousserende rode wijn die meer iets weg had van limonade dan van een wijn, maar desalniettemin erg lekker om onder de zomerzon weg te drinken. Ik vraag me wel vaak af of al het werk van wijn maken, of überhaupt van tuinierwerk hier de moeite eigenlijk wel loont; Als je in de supermarkt 5 liter slobberwijn kunt kopen voor 10 Leva (dus €1 per liter) of op de markt tomaten in het seizoen voor tussen de 2 en 3,5 Leva de kilo, dan is daar moeilijk tegenop te tuinieren.

Distilleerketels (voor het stoken van Rakia) zie je alleen op markten, niet in bouwmarkten of andere officiële winkels. Ik vermoed dat ook hier een verbod bestaat op het zelf stoken van sterke drank, maar dat het tegelijkertijd een moeilijk uit te bannen traditie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *