2. Online winkelen in Bulgarije en koeriersdiensten

Ook in Bulgarije kun je online aankopen doen. Het gaat vaak wel een beetje anders dan in Nederland of Belgiƫ; hier is het normaal om aan de koerier te betalen of, bijvoorbeeld bij de bouwmarkten, spullen vooraf online te bestellen en bericht te krijgen wanneer de bestelling klaarstaat om opgehaald te worden. Uiteindelijk werkt het net zo goed alleen duurt het vaak iets langer. Zijn wij gewend de volgende werkdag je bestelling aan huis geleverd te krijgen, en vaak nog gratis ook, hier duurt dat meestal minimaal een dag of 4 en zijn de kosten voor vervoer voor rekening van de klant. Onlangs kocht ik een apparaat bij een webshop die 7 Leva verzendkosten in rekening bracht bovenop de geadverteerde prijs. Daar bovenop bleken dan ook nog eens de kosten van de koerier te komen. Helaas zijn dit soort trucs hier schering en inslag. Je moet dus oppassen en de leveringsvoorwaarden goed doorlezen om vervelende verrassingen te voorkomen.

Er zijn hoofdzakelijk 2 koeriersbedrijven actief door heel Bulgarije: Ekont en Speedy. Je gaat naar een van hun kantoren bij jou in de buurt, je maakt een account aan op basis van je telefoonnummer en vanaf dat moment kun je bestellingen thuisgeleverd krijgen of ophalen op een van hun kantoren. Omgekeerd kun je ook pakketten laten ophalen of verzenden vanaf hun kantoor naar iemand anders. Je kunt afspreken dat er betaald wordt aan de koerier etc. Een snelle, uitgebreide service tegen redelijke prijzen.

Voor het accepteren van een levering moet je het geleverde inspecteren voordat je tekent voor ontvangst. Veel mensen doen dat dan ook en gaan uitgebreid in het Ekont kantoor hun nieuwe speeltje uitproberen voordat ze al dan niet besluiten de zending in ontvangst te nemen.

Dat uitproberen, of demonstreren dat iets werkt, is hier heel gewoon. Koop je een boormachine dan zal de verkoper het ding in het stopcontact steken om te laten zien dat hij werkt. Garantie krijg je wel, vaak moet je daar een formulier voor invullen, en meestal houd het in dat als iets kapot is, het gerepareerd zal worden. Je aankoopbedrag terugkrijgen of een apparaat omruilen voor een andere is hier erg moeilijk voor elkaar te krijgen.

Dan is er ook nog een koeriersdienst die pakketjes van buitenlandse postorderbedrijven verstuurt naar Bulgarije, of een pakket van Bulgarije naar iemand in het buitenland. Gabieli.com is de koeriersdienst die bijvoorbeeld veel gebruikt wordt om aankopen op Amazon.de te doen.

Als je op Amazon.de aangeeft dat er geleverd moet worden in Bulgarije vallen vaak veel leveranciers af of zijn de verzendkosten astronomisch. Gabieli heeft een adres in Duitsland wat je als leveringsadres kunt gebruiken. Zij vervoeren je pakket verder naar Plovdiv in Bulgarije en van daaruit versturen ze het met Ekont naar jou of een kantoor van Ekont bij jou in de buurt. Je betaalt voor hun diensten aan Ekont. Op de website kun je de kosten berekenen. Op de website kun je ook zien welke landen ze bedienen. (Nederland staat er niet bij)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *