6. De tandarts

Half november 2022 brak er iets af aan een kies tijdens het eten. Ik heb mijn hele leven al een haat-liefde verhouding met tandartsen en ik onderging ieder half jaar gelaten de controle (ze vonden meestal wel wat) plus de behandeling van de mondhygiëniste, maar ik kan me maar weinig engers voorstellen dan naar de tandarts te moeten in een land waar je de taal niet beheerst. Toch kon ik niet met een kapotte kies blijven rondlopen, dus het moest gebeuren.

Met behulp van Google vond ik een aantal tandartsen in Sevlievo, het stadje waar ons dorp onder valt. Aangezien mijn Bulgaars nogal te wensen overlaat ben ik maar gewoon in de auto gestapt en naar een van de adressen toegereden. Er werd opengedaan door een jongedame en ik vertelde mijn probleem. Ik moest even wachten en na een paar minuten kwam er een man, blijkbaar de tandarts, die vroeg of ik pijn had. Ik ontkende en er werd een afspraak gemaakt voor half december.

Ontvangstruimte tandartsenpraktijk Yovchev

Op de afgesproken dag en tijd keek de tandarts wat er nou precies aan de hand was. Een deel van een kies was afgebroken. Hij vertelde dat hij de slechte delen van de kies weg moest halen en dan pas kon zien welke behandeling nodig was. Zo gezegd, zo gedaan (gelukkig met verdoving). Na de rommel opgeruimd te hebben gaf hij me een spiegel zodat ik zelf kon zien wat er nog over was van de kies. De tandarts zei dat ik een kroon nodig had omdat er te weinig materiaal over was om hem opnieuw op te bouwen. Bovendien liet hij zien dat de volgende kies ook niet goed was en hij adviseerde om daar ook naar te kijken voordat er een kroon geplaatst ging worden. Dat werd dus een vervolgafspraak. Deze behandeling werd afgewerkt met een tijdelijke kroon. Voor het werk van de eerste behandeling werd 90 Leva in rekening gebracht.

Een aantal weken later, de man had het blijkbaar erg druk, kreeg ik een volgende behandeling waarbij de achteliggende kies onder handen werd genomen. Gelukkig was hier meer van over na het schoonmaken en kon de kies gevuld worden. Dat had hij netjes gedaan. Tevens vond hij het nodig, voordat hij met de kroon verder zou gaan, om mijn gebit te reiningen, dus dat werd een volgende afspraak, ook weer met een aantal weken ertussen. Na de schoonmaak kwam er weer een behandeling ter voorbereiding van het plaatsen van de kroon: gebitsafdrukken, foto’s, kleur bepalen etc.

Vandaag, 4 mei, gelukkig de laatste behandeling, het plaatsen van de kroon. Ook weer een aantal weken na de vorigen behandeling, mede omdat het laboratorium er twee weken over doet om de kroon te produceren. Kosten voor de kroon plus het plaatsen: 640 Leva

De prijslijst hangt gewoon aan de muur

Het totaal voor de kroon, gebitsreiniging en een (flinke) vulling kwam op zo’n 1000 Leva (€500). Voor Nederlandse begrippen een lachertje, maar voor Bulgaren een hoop geld. Er was keus uit drie materialen voor de kroon waarvan ik de middelste (qua prijs) heb gekozen.

De tandarts waar ik me heb laten behandelen werkt niet samen met de nationale ziektekosten verzekering. Ik heb begrepen dat er tandartsen zijn die dat wel doen, en dat sommige behandelingen (deels) vergoed worden door de zorgverzekering. Hoe dat verder zit zal ik in de loop der tijd wel ontdekken maar voor nu was ik blij dat mijn gebit weer in redelijke staat is.

2 reacties

 1. Hoi Erik, goed om te horen dat men zulke (toch al vrij complexe) behandelingen daar ook kan doen, en dan inderdaad nog tegen een democratische prijs. Ik heb voor een identieke behandeling (kroon) hier in België vorig jaar ongeveer 2000 Euro betaald waarvan 600 Euro terugbetaald is geworden door de ziekteverzekering. Die prijslijst is wel iets dat bij ons inderdaad nooit wordt gedaan. Wederom bedankt voor deze mooie bijdrage op je blog en ‘de groetjes’. Jef

  1. Hi Jef,
   Ik vermoed dat de prijs in Nederland vergelijkbaar zal zijn met wat jij aangeeft. Gelukkig had ik daar in Nederland geen ervaring mee. (nu dus wel). Mag ik vragen of je een melding van nieuw bericht hebt gehad? Het lijkt erop dat er (weer) iets niet goed werkt aan de website.
   Groet,
   Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *