Het Bulgaarse wagenpark

In Bulgarije zie je een enorm scala aan automobielen. Van hypermodern tot rijdend schroot. Wat me duidelijk is geworden is dat het gros van de auto’s hier geïmporteerd wordt vanuit andere Europese landen of Turkije. Er zijn handelaren die dat voor de kost doen en het wordt ook door particulieren gedaan (Net zoals in Nederland). Onlangs, bij een plaspauze vanuit Sofia naar mijn huis, stond ik naast een autoambulance met daarop 4 nieuwe Lamborghini’s. Af en toe zie ik hier ook een Tesla en bij sommige bedrijven zie ik een laadpaal. Hoe dat verder geregeld is met het laden van je electrische auto, weet ik niet, maar ze zijn er dus wel.

Een aanzienlijk deel van het wagenpark verraad de Sovjet geschiedenis van het land. Het wemelt nog steeds van de Lada’s en af en toe zie je zelfs nog een Trabant (uit het voormalige Oost Duitsland). Tot een paar jaar geleden werden de Lada 4×4’s (voorheen Lada Niva) hier nog nieuw verkocht. Ik vermoed dat de strenge Europeesche emissie eisen die import de das om hebben gedaan. De verkoop stopte zeker al voordat de oorlog met Oekraïne uitbrak, dus dat was niet de reden. Sommige politiekorpsen gebruiken ze nog steeds.

Lada 2105
De klassieke Lada 2105
Een Trabant die betere tijden heeft gekend

Uit eigen ervaring weet ik dat de APK keuring (hier uitgevoerd door de organisatie KAT) niet veel om het lijf heeft. De remmen worden getest en de verlichting, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Je ziet hier dan ook geregeld auto’s die een rookgordijn achter zich optrekken, of waarvan de dorpels totaal zijn weggerot. In tegenstelling tot het westen van Europa wordt hier nog veel zelf gesleuteld. Ook in ons dorp staan de nodige autowrakken die als onderdelendonor dienen voor andere voertuigen. Garagisten hier repareren wel veel meer dan in west Europa; het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat dynamo’s en startmotoren gereviseerd worden, terwijl die in andere landen alleen maar vervangen worden. Het lagere arbeidsloon zal daar in grote rol in spelen.

Zo staan veel auto’s erbij in ons dorp

Van tijd tot tijd zie je echte pareltjes van oude auto’s die in het westen onder de term ‘klassiekers’ zouden vallen. Het zijn hier vaak de mooi gerestaureerde auto’s van de ‘gewone man’ die je op evenementen te zien krijgt, maar heel af en toe zie je een wat luxere auto uit het verleden zoals deze Wolga (zie onder)

De Russische “Wolga”

3 reacties

  1. Leuke info over die auto’s. Een heel ander land dan waar je vandaan komt zeg! Hopelijk gaat het lekker daar!

  2. Hoi Erik heel leuk te lezen in Varna ben ik naar het retro museum met Kees geweest zeker een aanrader. Daar staan heel veel opgeknapte oude auto’s uit het Oostblok uit de periode 1944 tot 1989 echt de moeite waard.
    Ja in Nederland gaat dat even anders 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *