9. Winterperikelen

Sneeuw in Petko Slaveykov

Afgelopen vrijdag, 24 november 2023 kreeg ik meerdere waarschuwingen op mijn weer-appjes over een aanstaande koude periode. Vanaf vrijdagnacht kon het gaan sneeuwen en er kon wel 30 cm sneeuw vallen. Als nuchtere Nederlander neem ik dat soort waarschuwingen natuurlijk met een flinke schep zout maar deze keer kwam de voorspelling wél uit.

Zaterdagnacht, rond 03.30 begon mijn UPS (Uninterrupted Power Supply) te piepen ten teken dat de netspanning was weggevallen. Het had toen al vanaf vrijdagnacht geregend en die regen was zaterdagochtend overgegaan in sneeuw. In eerste instantie natte sneeuw, later echte sneeuw. Mijn UPS voedt alleen mijn router en de WiFi, maar na een paar uur houdt het toch op. Er was bij het opstaan zondagochtend al geen WiFi meer. Ook het GSM signaal was verdwenen. Nou wordt ons dorp van GSM en internet voorzien via een enkele zendmast. Als daar de batterij van leeg is houdt het telefoonverkeer en het internet dus op. Het werd een stille zondag. Gelukkig heb ik wel een radiotje op batterijen dus konden we horen dat het in grote delen van noord Bulgarije flink mis was met de electriciteitsvoorziening, de begaanbaarheid van de wegen, de spoorwegen etc. Er waren ook veel bomen omgewaaid door de combinatie van harde wind en het gewicht van de natte sneeuw. (het was hooguit 2 graden onder nul dus erg hard vroor het toen nog niet) Tot overmaat van ramp, en als gevolg van de stroomstoring, zaten we vanaf maandagochtend ook nog zonder water.

Onderbrekingen in het electriciteitsnet zijn in Bulgarije geen uitzondering. Vandaar dat ik ook die UPS had aangeschaft. Meestal duren die onderbrekingen een paar seconden tot een paar minuten. Af en toe is er een dag van 09.00 tot 17.00 zonder stroom vanwege onderhoud of reparatie, maar dat wordt op de website van de netbeheerder aangekondigd. Het is wel uitzonderlijk dat er geen spanning is voor een periode van 36 uur, zoals afgelopen dagen het geval was. (In sommige gebieden heeft de stroomstoring meer dan 60 uur geduurd)

Nou kun je je best redelijk voorbereiden op deze ongemakken. Een pak kaarsen in huis hebben, een radio op batterijen, wat flessen water, een zaklamp, een goed boek, het ligt eigenlijk voor de hand. Ook omdat het slechte weer was aangekondigd had ik de dag tevoren extra boodschappen gedaan zodat ik ieder geval de komende dagen de deur niet uithoefde.

Gelukkig kwam er een sneeuwruimer. Foto 26-11-2023

Wat uiteindelijk wel zorgelijk werd waren de vriezers. We hebben een vrieskast en twee koel/vries combinaties die allemaal goed gevuld zijn met o.a. de oogst van de moestuin van afgelopen seizoen. Vooral de vriezers niet opendoen is dan het devies, maar het gaat natuurlijk niet eeuwig goed. Op zondagavond was er even een paar keer spanning voor een paar seconden, dus er werd blijkbaar aan de situatie gewerkt, maar toen op maandagochtend er nog steeds geen spanning was besloot ik om dan maar een generator aan te schaffen. Ik reed naar Sevlievo waar overigens weinig aan de hand leek. Wat wel opviel waren de kapotte bomen en overal lagen takken. De winkel die mijn grootste hoop was, “TeMax”, zoiets als in Nederland “Praxis”, was aan het verbouwen en daar kon ik dus niet terecht. Ik bedacht dat er nog een andere winkel was die mij misschien kon helpen, met de nogal aparte naam “Naïv”. Het is een winkel die veel gereedschap verkoopt maar ook electra onderdelen, verf, tegels en andere bouwmaterialen. De jongedame achter de toonbank zei dat de generators uitverkocht waren maar dat er over een uur nieuwe zouden komen. Ik ging de stad in om contant geld te halen omdat de electriciteit in de winkel het maar af en toe deed en het niet zeker was of ik kon pinnen. Teruggekomen was er een andere klant die ook wachtte op de lading generatoren. Na mij verschenen er nog twee potentiële klanten voor een generator. Na twee uren rondhangen had ik dan mijn generator.

Generator op benzine, ineens een gewild artikel

Toen ik uiteindelijk na een hele ochtend in de stad gespendeerd te hebben weer thuis kwam met de generator, hadden we al weer spanning. Het haperde nog een paar keer maar vanaf 15.00 was de spanning weer constant en begonnen de vriezers op volle toeren te koelen. De temperatuur in de vriezers was inmiddels opgelopen tot -9, maar gelukkig was dat dus maar tijdelijk. We gaan er voorlopig vanuit dat alles nog goed is en dat we het gewoon kunnen blijven eten.

8 reacties

    1. Dank voor de reactie Herwig, altijd fijn om te weten dat mijn verhaaltjes gelezen worden.
      Groeten vanuit een niet zo koud Bulgarije (vandaag +4)

    2. Mijn zoon had hetzelfde probleem. Aangezien ik ook van plan ben om te emigreren naar Bulgarije, ben ik ook al aan het zoeken naar een generator, maar door de bomen zie je het bos al niet meer. weet ook nog niet eens hoeveel vermogen zo’n ding moet hebben. Denk wel dat ik een diesel moet hebben, die maken veel minder lawaai, maar de prijs is ook stuk hoger. Afijn, heb nog tijd genoeg, ondertussen lees ik jouw verhalen met veel plezier!

      1. Hi Adri,
        dank voor de reactie. Een diesel is rustiger natuurlijk, maar ik weet niet of je die met de hand kunt starten of dat je dan ook een accu moet hebben voor de startmotor. Ik had weinig keus toen ik de generator kocht, dus ik zou zeker niet wachten tot er weer een grote stroomstoring is. Mijn auto loopt op benzine, mijn tuintractor loopt op benzine en al mijn andere motorgereedschap loopt ook op benzine. Voor mij was het dus sowieso handiger om een generator op benzine aan te schaffen.
        Groeten uit een koud en somber (vandaag) Bulgarije.

  1. Hoi Erik. Wederom een mooi, eerlijk en openhartig verslag. Het leven in de Zuid-Oost landen is in meerdere opzichten aangenamer dan in ‘onze’ luxe Benelux-landen, maar zoals je (telkens) in je verslag(en) zo eerlijk schrijft heeft het leven in Z-O Europa ook zijn eigen specifieke uitdagingen. Maar je hebt van deze winterse uitdaging weeral wat bijgeleerd en dat met ons gedeeld. Lessons learned voor een (ik) aanstaande Bulgaar: koop reeds in de zomer een hulpgenerator, of laat een noodgenerator installeren. Wederom bedankt voor je verhaal en groetjes aan Vlada. Jef en Renée.

    1. Hi Jef en Renée,
      Ja, je moet hier toch beter voorbereid zijn op afwijkende omstandigheden. Je kunt inderdaad beter een generator aanschaffen als de vraag het aanbod niet overtreft want dan heb je meer keus en het zou zomaar goedkoper kunnen zijn. Les geleerd deze keer, gelukkig zonder al te veel schade.
      Groeten uit Petko Slaveykov!

  2. Ja dat is duidelijk , maar minus 9 graden in de vrieskast gaat nog wel en voldoende Rakia in huis en je kunt alles eten. Met plezier jouw verhalen gelezen en uitkijkend naar de volgende . Veel winter plezier !!
    Hartelijke groet, Gert

  3. Hoi Eric,
    Leuk jouw reacties te lezen, ik heb jouw verhaal verteld aan mijn kameraad vlakbij Stara Zagora.
    Afgelopen zomer was ik daar en waarschijnlijk dit jaar weer.
    In Bulgarije kan je zoiets verwachten.
    Heb er zin in weer heen te gaan.

    Groeten Richard Kaijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *