1. Auto importeren

De ochtend na onze aankomst in ons nieuwe thuis is het nog steeds niet doorgedrongen dat we geëmigreerd zijn. Het voelt als vakantie, het huis mag dan ons eigendom zijn, het voelt nog als een vakantieverblijf. Het zal wel enige tijd duren voordat ik alle hoeken en gaten van ons huis verkend heb.

Een van de eerste dingen die ik moest regelen was de invoer van de auto. Het transfer kenteken is 14 dagen geldig, en zo ook de verzekering. Mijn ‘fixer’ zou assisteren bij de invoer. Ook hievoor moest ik naar de hoofdstad van de provincie Gabrovo, naar de Bulgaarse dienst wegverkeer, ‘KAT’ (ik weet niet waar dat precies voor staat).

De lijst van benodigdheden was als volgt: 1. Het uitvoerbewijs van de auto uit Nederland, met daarop het kentekenkaartje van het originele kenteken (de witte platen hebben dezelfde letter/cijfercombinatie als de originele gele platen), 2. een Bulgaarse autoverzekering op VIN nummer (Vehicle Identification Number, vroeger chassisnummer geheten), minimaal voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). (ik had een verzekering op VIN nummer afgesloten voor 1 maand). 3. Ook moest er voor de keuring van de auto een verbandtrommel aanwezig zijn en een brandblusser met geldig keuringsbewijs (kom ik later op terug). 4. Lichna karte (Bulgaars identiteisbewijs). Ik weet niet zeker meer of er ook om mijn paspoort werd gevraagd, maar aangezien je die, samen met de Lichna Karte, toch altijd bij je moet hebben is het verstandig om die ook mee te nemen.

Mijn auto, nog op Nederlands kenteken, bij het monumentale gebouw op Buzludjha.

Eenmaal met mijn fixer bij het KAT kantoor in Gabrovo, een Sovjet gebouw van afbrokkelend beton en de gebruikelijke loketjes, leende ze mij haar brandblusser voor de keuring. Helaas was haar keuringsbewijs verlopen en moesten we naar een piepklein huisje op het KAT-terrein waar een dame in zat die controleerde of de wijzer van het drukmetertje nog in het groene gebied stond, en vervolgens een keuringsbewijs uitschreef à raison van 2 Leva. Terug bij het KAT kantoor konden we nu het aanvraagformulier voor het Bulgaarse kenteken invullen. Daarna werden alle papieren gecontroleerd. Nu rees er een probleem: De dame die mij de WA verzekering had verstrekt (DZI verzekeringen) had een typfout gemaakt in het VIN nummer en dus, technisch gezien, was de auto niet verzekerd. De aanvraag werd opgeschort tot het verzekeringsbewijs was gecorrigeerd. Nou had ik de verzekering 2 dagen eerder afgesloten in Sevlievo, een half uur rijden van Gabrovo. Gelukkig was er ook een kantoor van DZI in Gabrovo, dus togen we daar naartoe voor de correctie. Er werd geconstateerd dat er inderdaad door de medewerker in Sevlievo een typfout was gemaakt, en die werd gecorrigeerd. Terug bij KAT werd er gecontroleerd of de verzekering nu goed in het computersysteem stond, maar de correctie kwam niet door. Na lang wachten en een telefoontje door mijn fixer naar het kantoor van de verzekering in Gabrovo, werd besloten dat we weer terug moesten komen en zou de verzekering helemaal opnieuw gedaan worden. De medewerkers van het KAT kantoor hadden al gewacht tot na sluitingstijd om me te helpen, maar dat zou dus helaas die dag niet meer gebeuren. De vernieuwing van de verzekering bij DZI in Gabrovo werd nog wel diezelfde namiddag afgehandeld. Mijn fixer meende dat ik de volgende dag het wel alleen af zou kunnen daar iedereen in het KAT kantoor nu wel wist wie ik was en wat er was misgegaan. (Een van de medewerkers was een vriendin van mijn fixer). Inderdaad was de invoer de volgende ochtend redelijk snel geregeld; de papieren waren nu in orde, ik kreeg het Bulgaarse kentekenbewijs en ik moest een garage in met de auto waar de verlichting en de remmen werden getest, en waar vervolgens een set Bulgaarse platen op de auto werden gemonteerd. Voordat ik het terrein van KAT afreed heb ik on-line een Bulgaars autobaanvignet gekocht op het nieuwe kenteken. Eenmaal terug in Sevlievo heb ik in het verzekeringskantoor de verzekering op het nieuwe kenteken laten zetten.

Nu op Bulgaars kenteken.

Het schijnt dat je een (deel van) de in Nederland betaalde BPM na export terug kan vragen. Hier moet ik nog achterheen en als dat succesvol is zal ik het in mijn blog vermelden.

Ik heb verschillende keren op Facebook de vraag voorbij zien komen of je de uitvoer uit Nederland ook vanuit het buitenland kunt regelen, achteraf dus. Het korte antwoord is nee. Het lange antwoord is ja, maar dan moet je iemand in Nederland hebben die met jouw Nederlandse kentekenplaten en je kentekenbewijs naar de RDW gaat om een exportbewijs te verkrijgen, wat vervolgens weer teruggestuurd moet worden naar jou. Dus twee maal aangetekende post heen en weer. Ik weet bovendien niet zeker of een persoon die niet de eigenaar van de auto is, dit zomaar kan doen, dus wellicht is er ook een volmacht benodigd. Uiteraard kun je in de tussentijd niet met de auto rijden en mag hij, zonder kentekenplaten, niet op de openbare weg geparkeerd staan. Kortom, het is vele malen handiger dit vantevoren te regelen.

2 reacties

 1. Hallo,
  “Leven als god in Bulgarije ”
  Ik hoop dat jullie een goede tijd hebben in Bulgarije.
  Bulgarije heeft heel veel te bieden op alle vlakken en is de laatste jaren hard op weg om een top economie te worden.
  Ik heb al 10 jaar een huisje in Bulgarije waar ik gemiddeld 4 maanden verblijf per jaar.
  Groetjes Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *