3. Baba Marta

Martenitsa's

De lente is in aantocht! Ik zie in het dorp mensen bezig met hun tuin. De grond wordt gekeerd en er worden voren gemaakt. In de agro winkeltjes in de stad en op de markt worden plantuitjes verkocht en ik zie overal rekken met zakjes zaden verschijnen. De temperatuur eind februari loopt af en toe al op tot 18oC. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de lente en dat vooruitzicht wordt hier gevierd.

In onze tuin komen de tulpen al op

Op de eerste maart wordt “Baba Marta” gevierd. Letterlijk vertaald “Oma Maart”. Het is een mytische figuur in de Bulgaarse folklore die last heeft van stemmingswisselingen. Als ze glimlacht wordt het warmer, als ze boos is wordt het kouder. Het symboliseert het wisselende weertype in de lente.

Overal in de stad worden Martenitsa’s verkocht

Op 1 maart wisselen de Bulgaren Martenitsa’s uit; rood en wit getwiste touwtjes met een geluksbedeltje. Ze worden om de pols gedragen totdat er zich een teken van de lente voordoet. Dat kan de aankomst van de eerste Ooievaars zijn of de bloesem van een fruitboom. Als zo’n teken zich voordoet hangt men de Martenitsa in een bloeiende fruitboom, die daardoor veel vruchten zal voortbrengen.

Kraampjes met Martenitsa’s op het stadsplein.

Zelf ben ik ook al voorbereidingen aan het treffen voor het nieuwe tuinseizoen: Er zijn zaadjes geplant die nu binnen staan in potjes om te kiemen en ik heb van afvalhout en een stuk plastic een poly-tunneltje gebouwd om sla en kruiden in te kweken. Hopelijk komt binnenkort een dorpsgenoot met de tractor om de tuin nogmaals om te ploegen, zodat we wat tomaten en komkommers kunnen planten.

Poly-tunnel van afvalhout en plastic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *