2. Kerst in Bulgarije

Stadhuis in Sevlievo met kerstversiering

Enige weken geleden, tijdens een tripje naar Sevlievo voor boodschappen, waren gemeentewerkers bezig met het aanbrengen van de kerstverlichting aan de lantaarnpalen langs de belangrijkste wegen, en in de winkelpromenade. Gisteren ben ik laat in de namiddag naar het stadje gegaan om foto’s van de kerstverlichting te maken voor deze blogpost. Tot mijn verbazing was de kerstverlichting nog niet ontstoken ondanks dat het om 5 uur ’s middags toch echt wel aan het schemeren was. Na een tijdje rondhangen ging gelukkig de verlichting aan van het stadhuis, zie bovenstaande foto. Helaas bleef de verlichting boven de wandelpromenade uit en dat terwijl het winkelend publiek al huiswaarts aan het gaan was, het was immers bijna sluitingstijd. De verlichting langs de hoofdwegen was dusdanig karig dat het niet de moeite loonde om daar foto’s van te nemen, dus u zult het met één foto moeten doen.

Ook hier is Kerstmis een familiefeest. Er wordt veel gereisd om bij familie te zijn, en natuurlijk wordt hier ook een uitgebreid kerstdiner bereid. Toch is het niet zo’n hype als in Nederland, al proberen de supermarkten ook hier de cliëntèle te verleiden om flink in te slaan.

Het krantje van een lokale supermarkt.

Ik heb tot nu toe geen traditioneel kerstgerecht kunnen ontdekken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet bestaat. Wat me wel opviel is dat vuurwerk hier gewoon in de supermarkt wordt verkocht. Overigens zijn er winkels voor jacht- en vis benodigdheden (wapens, hengels, kleding etc.) die ook de rest van het jaar vuurwerk verkopen.

Kersttoeval?: Iedere ochtend stapel ik stookhout uit de schuur in de kruiwagen die ik vervolgens naast de voordeur parkeer. Rondslingerend afvalhout en boomschors wat ik bij het opruimen van de schuur heb opgeraapt, bewaar ik in kratjes om de kachel mee aan te maken. Gisteren draaide ik bij toeval een plankje om voordat het in de kachel zou verdwijnen. Er bleek een afbeelding van Maria met Jezus op te staan, en een tweede plankje bevat afbeeldingen van heiligen waarvan ik er één herken als Sint Joris. Blijkbaar onderdelen van een triptiek (Drieluik). Ik vraag mij af of het misschien in het verleden gewoonte was om thuis een altaarje te hebben? Ik ga de stukken invriezen om de houtworm te stoppen en zal daarna zien hoe ik ze het beste kan conserveren.

Beschilderde plankjes, onderdelen van een drieluikje.

Eerste kerstdag is hier mistig begonnen, maar het is inmiddels helderder geworden en het belooft een aardige dag te worden met een maximum temperatuur van 9 graden en later in de dag kans op een buitje.

Normaal zie je hier verderop een heuvel…..

Rest mij om u allen fijne Kerstdagen toe te wensen en een voorspoedig nieuw jaar!

3 reacties

 1. Fantastish om je ervaringen te lezen met elke update, er onstaat beetje bij beetje een goed beeld van Bulgarije…..
  Fijne Kerstdagen een een goed en gezond 2023, ik kijk uit naar de volgende update.

 2. Heb vandaag pas jouw blog gevonden en hem even helemaal doorgespit en gelezen. Mijn bedoeling is ook om te emigreren naar Bulgarije, zo rond 2025. Mijn oudste zoon woont daar al een paar jaren, in Lomtsi, net boven Popovo. Heb daar zelf ook al een stuk grond liggen, wel met een woning er op, doch die gaat er helemaal af. Samen met de ervaringen van mijn zoon en jouw blog, kom ik al een heel eind verder met vragen. Wat betreft de taal, volg ik nu een online-cursus bij https://www.17-minute-languages.net… Gaat vrij goed, maar ben er nog wel even mee bezig :-).
  Ik kijk vol verwachting uit naar jouw volgende blog!!

  1. Hi Adri,
   spannend dat je gaat emigreren en leuk dat je mijn blog hebt gelezen. Hoe gaat het met de taal leren? Ik heb even gekeken naar de link in jouw bericht, maar alleen de ervaring zal leren of ze hun belofte waar maken dat je met 17 minuten per dag de taal kunt leren. Tot zover is mijn ervaring dat de praktijk niet hetzelfde is als typen op of praten tegen de computer. Veel contacten met Bulgaren en veel proberen te praten zal het proces zeker versnellen. Jouw zoon zal je veel kunnen vertellen over het leven hier en het is natuurlijk super handig als er iemand bij je in de buurt woont waar je dingen aan kunt vragen en die je kunt vertrouwen. Ik wens je alle succes en hou me op de hoogte van de ontwikkelingen.
   Binnenkort zal ik een blog schrijven over de de lente die hier begonnen is, en een blog over mijn ervaringen met de tandarts.
   Groet,
   Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *