Met pensioen zijn en in het buitenland wonen klinkt (en voelt vaak) als een permanente vakantie. Toch is het af en toe lekker om er even tussenuit te gaan. Begin mei zijn we een paar dagen naar de kust geweest, in Sozopol, een badplaatsje ten zuiden van Bourgas.

“Vakantie in eigen land” krijgt een heel andere betekenis als je in het buitenland woont. Het fijne van nieuw zijn in een land is dat er nog veel te ontdekken valt. Bulgarije heeft prachtige natuur, fascinerende steden en een lange kuststrook aan de Zwarte zee. Aangezien we min of meer in het midden van het land wonen zijn alle uithoeken van Bulgarije in ruim een halve dag rijden te bereiken. Vanaf huis duurde de rit naar Sozopol vierenhalf uur. We kozen voor de kust om weer eens de zee te zien en omdat ik verse zeevis mis. Iedereen in Den Haag is bekend met de vele viskramen die de stad rijk is, en zelfs de meeste toeristen gaan een keertje eten bij Simonis aan de haven. De haringtent op het Rijswijkseplein, “de Haringkoning”, werd onsterfelijk gemaakt door Harry Jekkers en Van Kooten en De Bie, en veel leden van de Tweede Kamer happen een haringkje bij de haringkar voor het Binnenhof. Het zit dus een beetje in mijn bloed om van vis te houden.

Sozopol is een heel oud vissers- en handelsstadje, in de oudheid al bevolkt door Thraciers en later Romeinen. De Zwarte zeekusten hebben een bewogen geschiedenis, met veel veroveringen, oorlogen en overheersingen tot op de dag van vandaag. In Sozopol kun je daar wat overblijfselen van bekijken in het lokale historisch museum, maar waar ik het meest naar uitkeek om met eigen ogen te aanschouwen was een glazen kist met daarin een skelet met een roestige klomp ijzer op de plaatst waar het hart had gezeten. Het bijschrift vermeld: ‘overblijfselen met aanwijzingen van reïncarnatie preventie.’ Met andere woorden, voorzorgen waren getroffen om een wederopstanding te voorkomen van een vampier.

Vampierisme is een wijdverbreid bijgeloof in de Balkan wat tot een paar eeuwen geleden nog leidde tot dit soort rituelen. Een metalen staak door het hart, stenen op de borst, zelfs een hangslot om de grote teen. Allemaal maatregelen om te voorkomen dat een dode uit zijn graf op zou staan.
Sozopol in mei is nagenoeg uitgestorven. De meeste mensen die er rondliepen waren bezig met werk. Bouwvakkers die appartementen opknappen, renoveren of nieuw bouwen. Winkel eigenaars die de paar vaste bewoners voorzien van de eerste levensbehoeften, en de gebruikelijke zigeuners die gras maaien rond de archeologische ruïnes, de straat vegen of hekjes opnieuw in de verf zetten. Er waren maar een paar restaurants open van de tientallen die er zijn. Het stadje bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte, maar het overgrote deel van de bebouwing zijn pensions, hotels en vakantie appartementen. Hoe het er uit moet zien in het hoogseizoen was voor mij een beangstigend idee.

Gelukkig ben ik wat betreft zeebanket aan mijn trekken gekomen en was het leuk om weer even de meeuwen te horen. Ik zou dit soort stadjes (ze zijn allemaal hetzelfde) in het hoogseizoen links laten liggen, maar voor nu was het even lekker om er tussenuit te zijn.

Hoi Eric,
Je schrijft leuk, Eric! Goed om weer wat van je te horen.
Hartelijke groet,
Irene
Dankjewel Irene!
Hoi Erik , mooi verhaal , ik geniet er van . Ga over 6 weken met de auto naar Roemenië en daarna Bulgarije op doortrek naar Griekenland . Ik zal sozopol dan ook gaan opzoeken want ik trek langs de kust . Ik ben al meer in Blg geweest en heb nog steeds contacten daar van over gehouden . Leuke ervaringen van de mensen daar . Het is een prachtig land voor mij . Succes daar en hou ons op de hoogte .
Hartelijke groet, Gert
Dank voor de leuke reactie! Mocht je in Sozopol komen, dan kan ik restaurant BORUNA (new town) aanbevelen. Als je op de eerste etage zit, heb je leuk uitzicht op de zee, en het eten is er prima. Veel plezier met de reis!
Mooi geschreven weer, Erik. Je weet het leven daar zo treffend te beschrijven dat ik even mee was op reis — van het verlangen naar verse vis tot dat bizarre vampierskelet met “reïncarnatiepreventie” (geweldig woord trouwens). Je haalt niet alleen herinneringen op aan Den Haag, maar weet ook de sfeer van zo’n verlaten kustplaatsje in mei prachtig te vangen.
Fijn dat je aan je zeebanket bent gekomen. Groet vanuit het hoge noorden, waar wij enkele maanden boven de poolcirkel rondtrekken en wandelen.
PS: wel een gekke blognummering hé 🤔
Hartelijks van ons beiden, Jef en Renske.
Ik had een onderverdeling gemaakt van de blogs in categorieën. Daar komt de nummering vandaan. Helaas is dat erg onduidelijk omdat de categorieën nergens te zien zijn. Ik moet dat nog steeds eens oplossen.
Mooi gebied, de poolcirkel. Ben ooit in Kiruna geweest om het noorderlicht te fotograferen. Geniet van je reis!
Hoi Erik, dankjewel voor deze nieuwe aflevering. Als zoutwatervisliefhebber ben ik natuurlijk geïnteresseerd in soorten die jullie aan de Zwarte zee hebben gegeten…
Ciao,
Bart
Ik heb (onder anderen) Geep gegeten. We hebben er een paar keer op gevist maar nooit gevangen. Toen ik ze hier op het menu zag staan heb ik het besteld. Best lekker maar er zit niet veel vlees aan. Verder mosselen gegeten, klein maar lekker en ook inktvis gegeten, gewoon omdat het lekker is als het goed klaargemaakt wordt. Verder zag ik zeebaars op het menu en ook schol. Of dat hier ook gevangen wordt weet ik niet. Ik zag bij de lokale visboer veel kleine visjes. Vlada heeft een keer Grondel gegeten, ook kleine visjes.